فیلم بیوگرافیک همیشه یکی از ژانرهای محبوب سینمای هالیوود بوده است، اما به نظر می رسد در سال های اخیر طرفداران بیشتری پیدا کرده است. یا در نبود سوژه و کسادی بازار سینما پس از کووید-19، استودیوهای فیلمسازی ترجیح می دهند بیشتر روی چنین فیلم هایی سرمایه گذاری کنند. فیلمهایی بر اساس داستان زندگی چهرههای مطرح دنیا که مخاطب قبل از ورود به تئاتر با آنها آشنا میشود و کنجکاو است که درباره زندگی و البته خصوصیشان بیشتر بداند. به هر حال ساختن و سرمایه گذاری روی داستانی که از قبل وجود دارد آسان تر و کم خطرتر است و فقط باید حرفه ای و مهارت کافی برای ترسیم درست و نزدیک به واقعیت آن باشید.
پل آتریدیس، ملقب به مودیب، قهرمان رمان های «تلماسه» اثر فرانک هربرت است و کایل مک لاکلان (در فیلم دیوید لینچ) و تیموتی شالامه (در فیلم دنیس ویلنوو) در اقتباس های سینمایی نقش خود را ایفا کردند. طرفداران رمان های کلاسیک Dune از تماشای Dune: Part Two لذت خواهند برد. پیش از این، اولین قسمت بلاک باستر کارگردان دنیس ویلنوو به احیای این داستان علمی-تخیلی جذاب کمک کرد و طرفداران بیشماری را به داستان هربرت آورد. اما داستان «تلماسه: قسمت دوم» دارای ابهامات و حفرههایی است که باید برای آن دسته از طرفداران جدیدی که کتابها را نخواندهاند، پاسخ داده شود.
در دوران قرنطینه اپیدمی کووید-19، زمانی که نتفلیکس و اساساً هر ابزار آنلاینی تنها راه ارتباط مردم با یکدیگر و دنیای خارج شد، فیلم «پلتفرم» با فضای کم و بیش شبه قرنطینهای خود سر و صدا کرد. . ایده خاص این فیلم منطبق بر شرایط زندگی همه که اولین بار در حافظه جمعی معاصر ما بود، مخاطبان سینما را به خود جلب کرد. «پلتفرم» در نتفلیکس رکورد بینندگان و بازدیدکنندگان را جابهجا کرد و بحث درباره ایدههای ضد سرمایهداری فیلم در فضای مجازی بالا گرفت. فیلم شسته می شود. فیلمنامه اش اگرچه ایرادی دارد، اما به دلیل ایده و فضای ساده و در عین حال خاصش و تلاشی که برای روایت داستان ناآشناش می کند، قابل تحسین است. همچنین استانداردهای فیلمنامه را رعایت می کند. البته بخش بزرگی از موفقیت خود را مدیون زمان عرضه آن است. بدیهی است افرادی که ماهها در خانه میمانند با شخصیتهایی همذات پنداری میکنند که همگی به همین دلیل در یک فضای بسته محبوس شدهاند. این سکو یا سکوی کف که در فیلم به آن سوراخ گفته می شود، به دلیل شکل طراحی با آسانسور غذا، یادآور مکانیسم کاری جوامع انسانی ماست که دیگر جای خود را ندارد. اکنون، «پلتفرم ۲» چندین سال پس از همهگیری، تقریباً در سکوت مطبوعات در نتفلیکس منتشر شده است. زندگی به حالت عادی بازگشته است، اما مانند قبل از کووید نیست. بحران اقتصادی در بسیاری از نقاط جهان بدتر شده است و طبیعتاً اختلاف طبقاتی بیشتر است. نظام سرمایه داری هنوز طرفداران و مخالفان خود را دارد و نیاز به فروش اسلحه و دستیابی به نفت همچنان برای نابودی خاورمیانه ادامه دارد. نقد و بررسی فیلم پلتفرم ۲ را در این مطلب بخوانید.
چند روزی از اکران «مست عشق» یکی از پر سر و صداترین فیلم های سال های اخیر می گذرد. این فیلم مرحله پیش تولید، تولید و انتظار اکران بزرگ را پشت سر گذاشت تا سرانجام به اکران سینماهای ایران رسید. «مست عشق» برشی کوتاه و شاید شتابزده از زندگی و رابطه مولانا و شمس تبریزی است. این فیلم بر اساس قواعد سینمای ترکیه ساخته شده است اما ساخته حسن فتحی است و همه بازیگران جلوی دوربین به جز سه بازیگر ایرانی ترک هستند. در کمتر از یک هفته از اکران «مست عشق» رکورد فروش بالایی در گیشه به جای گذاشته است، پس باید منتظر ماند و دید که آیا می تواند با پرفروش ترین فیلم های کمدی چند سال اخیر رقابت کند. یا نه اما در کنار نقاط قوت «مست عشق» نقدهایی نیز به آن وارد است که اگر بخواهیم منصفانه به آن نگاه کنیم، این نکات منفی گاهی برجسته و غیرقابل انکار هستند. در ادامه با تلاش برای افشا نشدن کل ماجرا، نگاهی داشتیم به داستان شمس و مولانا به روایت حسن فتحی.